Tűzoltó-technikai termékek

Tűzoltó-technikai termékek forgalmazási feltételei

 

Tűzoltó-technikai termék magyarországi forgalmazását, beépítését, használatát és készenlétben tartását  A tűz elleni védekezésről, műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 13. §-a szabályozza. A Ttv. 13. § (1) bekezdése szerint csak olyan tűzoltó-technikai terméket lehet forgalomba hozni, beépíteni, használni, készenlétben tartani, amely rendelkezik tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvánnyal.

A tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról szóló 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet rendelkezik a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány megszerzésének szabályairól.

„3. § (1) A tanúsítvány kiadásához szükséges vizsgálat elvégeztetéséről, valamint a tanúsítvány beszerzéséről a gyártó vagy forgalmazó köteles gondoskodni.”

 

A KKI által vizsgált és minősíthető termékek körében közvetlenül az alább megadott címen kezdeményezhető a gyártani, vagy forgalmazni kívánt tűzoltó-technikai termék vizsgála:

 

Katasztrófavédelmi Kutatóintézet

1033 Budapest, Laktanya utca 33.

tel./fax: (1) 436-1515

e-mail: xbx.giy@xngirq.tbi.uh

 

A letölthető tájékoztatók segítséget nyújtanak ahhoz, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani, mennyi mintát szükséges biztosítani, milyen követelményeknek kell megfelelni a vizsgálati és/vagy a tanúsítási eljárás megindításához.