X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap a Városligetben

2023. április 22. 16:10

A hagyományokhoz híven az idén is együtt ünnepelte védőszentjét a tűzoltóság és a rendőrség. Szent Flórián és Szent György előtt április 22-én nagyszabású majálissal tisztelegtek a két hivatás képviselői, a Városligetben tartott közös ünneplésre számos programmal várták az érdeklődőket. Kora délután Pintér Sándor belügyminiszter mindkét szervezet bemutatóit megtekintette, a rendőröknek és a tűzoltóknak is megköszönte azt a munkát, amelyet a rendezvény lebonyolítása érdekében végeztek.

Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is élménydús, izgalmas, olykor kihívásokkal teli nap volt a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap. Tekintélyes járművek közelében, veszélyes küldetéseket teljesítő hivatásosok társaságában töltötték idejüket a Városligetbe kilátogatók. A rendezvény a tűzoltójárművek hagyományos felvonulásával kezdődött. A konvoj Óbudáról, a Flórián térről indult, majd az Andrássy úton keresztül a Hősök terén át jutott el a Városligetig. Itt zenés ébresztő keltette a későn ébredőket, a rendőr- és a tűzoltózenekar térzenéje adta meg a nap alaphangulatát.

 A hivatalos megnyitón a két területet dr. Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány és dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mellett a szervezetek vezetői képviselték. Elsőként Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya mondott köszöntőt, aki legelőször a jelenleg is szolgálatukat teljesítő hivatásosoknak köszönte meg a munkát. Beszélt az elmúlt időszak nehéz feladatairól, fájó eseményeiről is. Mint fogalmazott: „kihívásokkal teli időszak áll mögöttünk, hiszem, hogy azért választottuk ezt a különleges hivatást, mert szolgálni, segíteni akartunk.”

 Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató ezt követően arról beszélt, hogy szervezetünk küldetése megelőzni a megelőzhetőt, kezelni a bekövetkezőt. Beszélt arról az alázatról is, ami a tűzoltókat jellemzi. Mindkét vezető hangot adott annak a reményének, hogy a rendezvény látogatói között a jövő hivatásos szakembereit is köszönthetik.

 Akik szombaton ellátogattak a Városligetbe, gyakorlati bemutató keretében megismerkedhettek a HUNOR Mentőszervezettel, gazdag zenei kínálat mellett látványos tűzoltási, roncsvágási bemutatónak lehettek tanúi, amelyeket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói mutattak be. A gyermekek valódi tűzoltó védőruhában próbálhatták ki a tűzoltást, de légzőkészülékben, füstsátorban is próbára tehették a bátorságukat. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltótoborzó sátrában azt is megtudhatták az érdeklődők, hogyan lehet valakiből tűzoltó.

Fotó: Szőke Péter BM OKF