Új mintavételi rendszer fejlesztés a KML szolgálatok részére

2021. szeptember 20. 10:23

A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet megkezdte a KEHOP 1.6.0-15-2016-00010 számú Központi Laboratórium fejlesztés című támogatási program keretében fejlesztett mintavételi felszerelés kiosztását a területi szervek KML egységei számára.

A projekt részeként már 2019-ben megtörtént a mintavételi rendszer prototípusának kifejlesztése, amely megkönnyítette a végleges készlet összetételének pontosítását és a KML feladatainak és tevékenységi körének leginkább megfelelő mintavevő és tároló felszerelés összeállítását. 

A KML gépjárművekre szánt felszerelésbe a már meglévő mintavételi kellékek kiegészítéseként további, jellemzően a környezeti mintavételezés során, a polgári gyakorlatban alkalmazott és bevált eszközök kerültek felvételre. Olyan eszközök, amelyek a legjobban illeszkednek a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek kárelhárításában, beazonosításában és mintavételében adódó feladatokhoz, pótolják a felszerelés korábbi hiányosságait, valamint segítik a terepi munkavégzés ellátását. 

A mintavételi rendszer elemei alkalmasak szilárd és folyékony halmazállapotú minták begyűjtésére, minta tárolására és szállítására, továbbá lehetőséget biztosítanak a kárhelyszínen történő nagyszámú párhuzamos minta vételére is.

A felszerelésben található segédeszközök mérete, alkalmazhatósága igazodik a KML műszeres analitikai képességeihez, a mintatartók pedig a további laboratóriumi analitikai vizsgálatok magas színvonalú mintakezelési elvárásainak is megfelelnek.

2021. augusztus 30-val a KKI megkezdte a mintavételi készletek kiosztását a fővárosi és megyei szolgálatok részére. Eddig hat egység vett részt a képzésben.  A felszerelés átadása mellett elméleti és gyakorlati ismertető is támogatja a felhasználókat a hatékony eszközhasználat elsajátításában. A felszerelések átadása tervezetten heti egy alkalommal október végéig tart.

 

                                                                     Gazda Iván tűzoltó százados
                                                                                 KKI