Középpontban a tűzoltókészülékek karbantartása és felülvizsgálata

2017. október 19. 08:44

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon október 16-án megtartott tűzvédelmi szakértői továbbképzésen a tűzvédelmi műszaki irányelvekről, a jogszabályi előírások változásairól, a piacfelügyeleti eljárások tapasztalatairól, továbbá szakmai gyakorlati tapasztalatokról kaptak tájékoztatást a jelenlévők.

Dr. Horváth Jenő tű. ezredes, az országos tűzoltósági főfelügyelőség tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási főosztály vezetője megnyitójában elmondta, hogy a tűzvédelem területén is folyamatosan változnak a jogszabályok. Ahhoz, hogy a szakértők minőségi munkát végezhessenek, nyomon kell követni a szakmát érintő módosulásokat.
 
A tűzvédelmi szakértői rendelet módosításával kapcsolatban Pálinkás Csilla tű. százados adott tájékoztatást. Ezt követően Badonszki Csaba tű. alezredes a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosításairól beszélt, a szakértők a villamos berendezések, villámvédelmi és elektrosztatikus feltöltődés elleni, a felülvizsgálat és karbantartás (tűzoltási vízforrások, tűzgátló lezárások), tűzterjedés elleni védelem, számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció irányelvekben bekövetkezett változásokat ismerhették meg.
 
A Budapest Főváros Kormányhivatala Meteorológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály Piacfelügyeleti Osztályának munkatársa, Jósvai Zoltán, a tűzoltókészülékek, mint nyomástartó berendezések piacfelügyeleti eljárásainak tapasztalatairól tájékoztatta a jelenlévőket.
 
A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet intézetvezetője, Szabó Attila tű. alezredes a kutatóintézet működését mutatta be, továbbá a tűzoltókészülékekre vonatkozó, aktuálisan felmerülő kérdésekre adott válaszokat. Végezetül a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet tanúsítási gyakorlatáról, a tűzoltókészülékek tanúsításával, vizsgálatával kapcsolatos tapasztalatokról Krizsán Attila tű. százados tájékoztatta a jelenlévőket.
 
A hatósági főigazgató-helyettesi szervezet megelőzési és engedélyezési szolgálat tűzmegelőzési főosztálya részéről Szabados László tű. alezredes a tűzoltókészülékek karbantartásával, felülvizsgálatával kapcsolatos tűzvédelmi műszaki irányelvről tartott részletes beszámolót.
 
Barta-Vámos László tű. őrnagy a tűzoltókészülékek, mint tűzoltó-technikai termék piacfelügyeleti eljárásainak tapasztalatairól beszélt.
 
A TSZVSZ Magyar Tűzoltó Szövetség részéről Seres Attila alelnök a tűzoltókészülékek karbantartásának, felülvizsgálatának gyakorlati tapasztalataival kapcsolatos ismereteket osztott meg.
 
A továbbképzés végén konzultációra volt lehetőség, amely során a tűzvédelmi szakértők feltehették a szakmai kérdéseiket.

 Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlap

 Fotó: Védelem.hu honlap