Katasztrófavédelmi Kutatóintézet előadást tartott megyei továbbképzésén

2017. február 21. 09:37

A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet munkatársai előadást tartottak a Pest Megyei Főügyeleti Osztály hivatásos állományának továbbképzésén, amelyre 2017. február 14-én került sor a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Megyei Műveletirányítási Ügyelet munkatársainak részvételével.

Szabó Attila tű. alezredes, a KKI vezetője ismertette a katasztrófavédelmi igazgatóságok számára az Intézet által nyújtott háttér-támogatási lehetőségeket, amelyek a KKI analitikai és termékvizsgálati képességein alapulnak. Kiemelte a tűzvizsgálati analitikai tevékenységet, amely a legnagyobb mértékben igényelt belsőszolgáltatás. Jelezte, hogy a tűzvizsgálati eljárások keretében gyűjtött minták kezelésével és adminisztrációjával kapcsolatban a Pest megyei KMSZ munkatársaival a KKI igen jó kapcsolatot tart fenn. Az elmúlt évben az egyik legnagyobb számban ez az igazgatóság élt a gyúlékonyanyag-maradványok azonosítási lehetőségével.

 

Karádiné Bús Mária tű. százados vizsgálatvezető a tűzvizsgálati helyszíni szemlék során alkalmazható mintavételezési lehetőségekről, a tűzvizsgálathoz kapcsolódó analitikai vizsgálati eredmények és igazságügyi szakvélemény értelmezéséről tartott előadást. Ezen belül is több konkrét példán keresztül mutatta be a KKI által javasolt mintavételi gyakorlat alkalmazását, valamint felhívta a figyelmet a kerülendő mintatárolási és csomagolási technikákra. Mint a KKI igazságügyi szakértője utalt a szakértői véleményben foglalt tartalmi elemek céljára és azok értelmezésére.