Hírek

Nemzetközi Tűzvizsgálati Konferencia
2016. június 14. 07:29
Az Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség szervezésében 2016. május 24-26. között került megrendezésre Budapesten a Nemzetközi Tűzvizsgálati Konferencia.

A két napos konferencia első napján a hazai tűzvizsgálati eljárás jogi és módszertani szabályozásának, jelenlegi helyzetének bemutatása után számos külföldi szakember tartott előadást saját hazájában követett gyakorlatukról. A holland, a horvát és a görög szakemberek az erdőtüzeket taglalták. Szó esett tűzvédelmi szempontok figyelembe vételével történő ausztriai létesítési szabályozásról, litvániai tűzvizsgálói oktatásról, helyszíni nyomok értelmezéséről, valamint az amerikai tűzvizsgálat módszertanának és a tűzvizsgáló képzésnek a szabványos módszereiről (NFPA 921, NFPA 1033).

A konferencia második napján Vácott, egy használaton kívüli laktanyában gyakorlati bemutatókra került sor. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Keresőkutyás Szolgálatának vezetője Leczki Sarolta tű. főtörzszászlós Kabos kutyájával égésgyorsító-anyagot kerestek. A kutya a „szagot zavaró” résztvevő közönség között magabiztosan mozgott, magas színvonalú kiképzésének köszönhetően nem zavarta a környezet és a személyek jelenléte sem a feladatok megoldásában. Passzív jelzésével pontosan megmutatta az eldugott, benzinnel szennyezett ruhadarabot.

Fentor László tű. alezredes országos tűzvizsgáló bemutatót tartott a hazai gyakorlatnak megfelelő tűzkeletkezési-pont meghatározásáról és minta-vételezésről egy erre a célra előzetesen előkészített, lakószobának bútorozott és részlegesen kiégetett helyiségben.

A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet vezetője, Szabó Attila tű. alezredes, az intézet tűzvizsgálati folyamatban betöltött szerepét foglalta össze. A „mintavételi egységcsomag” és a „kiegészítő egységcsomag” felépítéséről, funkciójáról, valamint a vizsgálati jegyzőkönyv és a szakvélemény tartalmi felépítéséről tartott előadást, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak a külföldi vendégek. Több ország képviselője részletes tájékozatót kért, sőt mintacsomagokat is. Nagy lehetőséget láttak a mintavételezési szisztéma hazájukban történő honosításában.

A képeket Jóri András fotóriporter (BM OKF) készítette.

 

Vissza

 

Kapcsolódó információk: